|

ECONOMIA CIRCULAR: MÉS ENLLÀ DEL RECICLATGE.

Sembla existir un cert acord general sobre la importància de treballar en l’àmbit de la economia circular per tal de contribuir als objectius de la Agenda 2030 i aconseguir un planeta més sostenible.   

Dies enrere tingué lloc al Palau Macaya una interessant jornada organitzada pel Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona sobre economia circular que comptà entre els seus ponents amb en James Close,  cap del programa Circular London del London Waste and Recycling Board.  

Bo i cert posen focus en el reciclatge i es fixen objectius tant ambiciosos com passar del 30% de reciclatge actual global, al 50% en les llars i al 75% als comerços, plantejant altres tipus d’intervencions per tal de no arribar a la fase de reciclatge i incidir en les “formes” de consum. 

La seva estratègia és fer un abordatge sectorial i, en aquest sentit, han definit plans de treball en àmbits com: 

  • Els habitatges i com innovar en construcció per a reduir les emissions. 
  • El tèxtil, tot impulsant hàbits de consum diferents, prenent part per la moda slow davant la fast fashion. 
  • Els plàstics, cercant alternatives a totes aquelles coses que avui dia ens dona la solució quelcom fet amb plàstic. 
  • L’alimentació, on a banda de lluitar contra el malbaratament, impulsen el consum de menjar saludable. 
  • Els aparells elèctrics i la promoure del canvi de paradigma “de la propietat” al “lloguer” de les coses. 

D’altra banda, ha donat espai al mon de la emprenedoria per a que cerqui solucions a alguns dels reptes que tot aquest treball generarà i han arribat a acords amb fons financers que inverteixen en economia circular i impulsen la iniciativa de incubació Advance London (  https://advancelondon.org/). 

Tot plegat va resultar una intervenció molt inspiradora i crec que dona pistes sobre camins a recórrer en l’àmbit de la economia circular, més enllà del clàssic reciclatge.  

Jaume Amill