LES AGENDES URBANES: REFLEXIONS DES DE L’EXPERIÈNCIA (II)

En aquest segon post analitzem la nostra experiència amb les entitats locals amb els quals hem treballat en el disseny dels seus plans d’acció local. Si t’interessa recuperar el primer dels publicats pot accedir a través del següent enllaç: https://daleph.com/ca/2022/09/30/las-agendas-urbanas-reflexiones-desde-la-experiencia-i/.

6. La diferència entre una agenda urbana i un pla municipal. Sens dubte, una de les idees més difícils de transmetre en tot el procés ha estat la concepció de l’agenda urbana com una “agenda de ciutat” i no com a “pla de l’ajuntament” o un “pla de mandat de l’Equip de Govern”.

És cert que l’ajuntament és un agent clau en qualsevol pla local de desenvolupament que afecti la ciutat, però no l’únic. No podem parlar d’ordenació del territori, urbanisme, habitatge, desenvolupament econòmic, ocupació, benestar social, etc. i obviar que són competències autonòmiques.

Amb les agendes no es tracta de “marcar el pas” de la gestió municipal al llarg dels pròxims anys, sinó de consensuar entre tots els actors urbans públics i privats (cadascun amb les seves polítiques i competències) com podem contribuir a millorar la nostra ciutat des del punt de vista econòmic, social i mediambiental.

7. El difícil que és planificar; “posar les llums llargues”. A una administració com la local, tan pròxima a la ciutadania i centrada en la resolució dels seus “petits” problemes de “dia a dia”, li és difícil “aixecar la vista” i tractar d’imaginar el futur desitjable, encara que aquest només sigui a escassos vuit anys vista.

Planificar entranya algunes vegades l’assumpció d’uns certs riscos i, amb això, la possibilitat d’equivocar-nos (cap som endevins) i això no és una cosa comuna en la nostra benvolguda Administració Pública. L’ombra de la “potestas” pública és molt allargada…

No obstant això, també és cert que la situació és molt millor que fa a penes deu anys. “Progressem adequadament”. Un exemple d’això és el llegat que estan deixant les controvertides i complicades Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) en aquelles ciutats que les estan executant. Ciutats molt més madures, que valoren disposar d’una estratègia sostenible i la necessitat d’actualitzar-la de cara a 2030.

8. Però encara més difícil resulta “trencar les barreres”. L’AUE ens proposa un innovador sistema de governança per al qual, ens temem, encara no estem massa preparats. Dissenyar, executar i monitorar una agenda urbana requereix deixar de costat la visió sectorial de cada política urbana (urbanisme, medi ambient, benestar social, habitatge, etc.) en favor d’una visió transversal i integrada que es reforci i retroalimenti per a millorar la seva eficàcia i eficiència.

La Carta de Leipzig, de 2007, recentment renovada en 2020 per la UE, ja advocava per aquesta visió integrada del desenvolupament urbà per a millorar la sostenibilitat de les nostres ciutats, però malgrat els esforços i els diferents programes europeus aprovats des de llavors (Iniciatives Urban, Urbana, EDUSI, etc.), encara queda molt per fer.

9. El valor d’un bon diagnòstic. L’AUE proposa una metodologia (fitxes, DAFO, indicadors, etc.) per a fer un bon diagnòstic de la ciutat i, sobre aquest, establir uns objectius ajustats a cada realitat (Marc Estratègic) i identificar els projectes que responguin a aquests objectius (Pla d’Acció). No obstant això, en algunes ocasions ens hem trobat unes certes reticències per part de les autoritats locals perquè no els agrada com la seva ciutat “surt a la foto”.

Sens dubte és un error. Si no som capaços de veure la realitat actual, difícilment podrem treballar per a millorar-la. Però bé… ja hem assenyalat que és difícil entendre que l’ajuntament no és l’únic responsable de la situació de partida.

10. I més encara, el valor de la participació. Que enriquidors resulten els processos participatius associats al disseny de les agendes! Realment sorprenents. Encara que la literatura sociològica i política està repleta de termes com a “transparència”, “participació” o “co-governança” (moltes vegades més aviat com a recurs discursiu que com a realitat), no s’és conscient del seu valor fins que realment la fas efectiva. Fins que parles, de tu a tu i sense barreres, amb les persones, empreses, col·lectius i associacions a les quals els importa la seva ciutat, i els demanes la seva opinió sobre les teves propostes o els convides a proposar les seves pròpies.

Destaquem especialment el treball que algunes agendes han realitzat amb la infància i la joventut, veritables/as beneficiaris/as o víctimes de la proposta planificadora. Activitats com a representacions teatrals, competicions esportives, concursos de rap (baralles de galls), de grafitis, de redacció, de dibuixos, de logotip de l’agenda, etc. ens han ajudat a conèixer els seus punts de vista i professionalment ens han encantat i ompliment d’energia.

11. I el paper clau de la comunicació. Una estratègia de comunicació adequada és clau per a garantir que al llarg del procés s’afavoreixi la inclusió, transparència, conscienciació i implicació més activa de la societat en el seu conjunt. Així, la comunicació juga un paper fonamental tant en el desenvolupament, com en la posterior implementació de l’Agenda, entenent-se com un procés continu, que mantingui als diferents actors i a la ciutadania informada dels avanços i possibiliti la participació.

En aquest sentit, i a diferència d’altres actuacions prèvies de desenvolupament urbà, el propi MITMA ha desenvolupat una pàgina web completa i accessible, amb detallada informació i recursos sobre l’Agenda Urbana Espanyola (www.aue.gob.es). A més, la Convocatòria recollia la possibilitat d’incloure la comunicació com a despesa elegible…

I aquest guant ha estat recollit per les entitats pilot, desenvolupant pàgines web específiques per als seus projectes, editant vídeos per a la seva difusió en plataformes digitals i reforçant els missatges en les seves xarxes socials. Amb això, s’ha aconseguit una àmplia difusió de l’Agenda Urbana i els seus Plans d’Acció, encara que concentrada en un reduït temps. No obstant això, les entitats són conscients que aquestes i altres accions comunicatives hauran de mantenir-se i actualitzar-se per a garantir un lloc de trobada amb la ciutadania durant tot el període.

12. L’enfortiment de la capacitat administrativa: una assignatura pendent. Alguna cosa que realment ens preocupa: una vegada aprovats tots aquests plans, realment tenen els ajuntaments la capacitat tècnica necessària per a poder posar-los en marxa, executar-los, avaluar-los i, en el seu cas, re-programar-los?

Durant molts anys ens hem excusat en la falta de finançament per a poder executar plans semblants als quals proposen l’AUE. Recordem les agendes 21? Però ens temem que aquesta ja no és l’aspecte clau. Tant Next Generation, com la Política de Cohesió 2021-2027 contemplen recursos més que suficients perquè qualsevol ajuntament “espavilat” pugui finançar els seus projectes.

Creiem que ara, el problema és més complicat. Tenim una Administració Local amb escassos recursos humans i en gran manera anquilosada per “maneres de fer” que ja no s’ajusten a les necessitats actuals de la ciutadania. Com a exemple, basta una succinta anàlisi dels procediments administratius que es presten en format electrònic per a adonar-nos d’aquesta realitat i la necessitat d’invertir en els seus equips tècnics.

En fi, tenim un panorama difícil, però igualment ple de reptes i oportunitats que hem d’aprofitar perquè la ciutadania s’ho mereix. Ens veiem en el tercer post en el qual reflexionarem sobre els aspectes més operatius de la Convocatòria MITMA recentment tancada.

Equip Desenvolupament Urbà Sostenible de Daleph

Per a una major informació sobre el treball que desenvolupa Daleph en aquests processos d’assistència tècnica vinculats a l’AUE, recomanem una visita a la web: https://agendaurbana.info/.

Recorda que pots consultar el post LES AGENDES URBANES: REFLEXIONS DES DE L’EXPERIÈNCIA (I) en el següent enllaç: https://daleph.com/ca/2022/09/30/las-agendas-urbanas-reflexiones-desde-la-experiencia-i/

Deixeu un comentari