IMPACTES I REPTES DE L’ESCLETXA DIGITAL EN LA INCLUSIÓ SOCIOLABORAL

En el programa Espai Obert d’acompanyament i orientació laboral, que oferim des de Daleph per a persones usuàries de Càritas Diocesana de Barcelona, treballem capacitant persones en situació de vulnerabilitat en diferents competències, entre elles, les digitals, que són claus per a la inclusió sociolaboral.

Si bé l’escletxa digital era una realitat abans de la crisi sanitària, la crisi l’ha fet més visible i greu perquè ha generat encara més desigualtat en l’accés i coneixement de les noves tecnologies. Aquest fet influeix en les oportunitats de trobar feina, emprendre o formar-se.

L’accés a internet no és l’únic aspecte que cal assegurar si volem eliminar l’escletxa digital, hi ha dos factors més que cal entomar: l’ús de la tecnologia i la qualitat de l’ús. L’ús està relacionat amb les competències TIC de la persona i la qualitat d’ús amb l’aprofitament i els beneficis que les TIC poden reportar a la persona en els diferents àmbits de la seva vida: personal, laboral, social, cultural, polític…

Les dades dels indicadors de connectivitat obtinguts durant aquest mes de juny de 2020 a l’Espai obert de cerca de feina sobre una mostra de 405 persones usuàries, indiquen que un 71% poden utilitzar les TIC, si bé amb diferències significatives d’unes zones a altres. A la zona pastoral 1 (districtes de Ciutat Vella i l’Eixample de Barcelona, a més dels barris de Poble Sec, Clot i Camp de l’Arpa) i a la zona 2 (districtes de Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts i Horta-Guinardó, i barris de Vilapicina, Porta, Canyelles, Guineueta, Can Peguera i Turó de la Peira) el percentatge de connectivitat arriba al 81%.

A la zona pastoral 3 (districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí), zona pastoral 5 (el Barcelonès Nord) i 6 (resta del Maresme) el percentatge de connectivitat és del 66%, mentre que a la zona pastoral 4 (Cornellà, Hospitalet de Llobregat, districte de Sants-Montjuïc, parròquia Sant Antoni de Pàdua d’Esplugues de Llobregat i parròquia Verge del Carme de Sant Joan Despí) aquest percentatge se situa en el 64%.

Entre el 29% de les persones usuàries que no tenen possibilitat d’utilitzar les TIC, el 40% no té accés a dades o wifi, el 14% no té dispositiu o memòria suficient per a descarregar i utilitzar aplicacions i el 31% no pot accedir per ambdós motius. A més, un 15% de persones no ha pogut donar una informació sobre les seves possibilitats d’accés a connexió o a un dispositiu per desconeixement d’ambdues qüestions.

Aquestes dades són una font de reflexió sobre la realitat de les persones que atenem a l’Espai obert de cerca de feina i un repte per assegurar l’accés, ús i qualitat d’ús de les TIC, sense aquestes competències ja no és possible avançar en la igualtat d’oportunitats.

Deixeu un comentari