El 8 de març de 1857 va suposar un punt d’inflexió a la lluita pels drets de les dones. Aquell dia de fa 163 anys una multitud de treballadores de les fàbriques tèxtils van omplir els carrers de Nova York per reclamar la millora de les seves condicions laborals i la fi del treball infantil, sota el lema “pa i roses”.

Aquella manifestació va iniciar una etapa de reivindicacions que ha perdurat fins als nostres dies i en què s’han viscut episodis tan crus com l’incendi de la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist, en el que van morir 146 persones (123 dones) i altres més esperançadors com el de 18 de desembre de 1972, quan l’Assemblea General de Nacions Unides va declarar el 1975 com a Any Internacional de la Dona; només 2 anys més tard es va establir que el 8 de març seria el Dia Internacional de les dones.

Des de llavors, les reivindicacions feministes s’han succeït de manera continuada cada 8 de març, però sense cap mena de dubte, el 8 de març de 2018 va ser especial; tant a Madrid com a Barcelona el número de manifestants es va aproximar a les 200.000 persones.

La igualtat d’oportunitats ocupa cada vegada un lloc més rellevant a l’agenda política espanyola, com així ho demostra el Reial Decret 6/2019, que fixa un termini de 3 anys perquè les empreses amb una plantilla superior a 50 persones es dotin d’un Pla d’Igualtat o l’aprovació del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere el 2017.

No obstant això, tot i que la legalitat contempla el principi d’igualtat a tots els nivells, aquesta no s’ha traduït en real i efectiva i són molts els objectius per assolir. Serveixin algunes de les següents dades com a exemple:

  • Només el 24,9% de parlamentàries mundials són dones
  • Només un 6,6% de directores generals en les 500 empreses més poderoses del món
  • Només un 24% de les notícies dels mitjans de comunicació tenen a dones com a protagonistes.
  • En 91 anys d’història només 1 dona ha guanyat l’Oscar a millor directora, Kathryn Bigelow.
  • 55 dones assassinades a Espanya per violència de gènere el 2019.
  • La bretxa salarial a Espanya és de l’15,1%

 

Oriol Valentí Bassa

Deixeu un comentari