PRIMERES JORNADES DE GOVERNANÇA I PARTICIPACIÓ AL PSTD DEL PLA DE MALLORCA

DALEPH amb la Mancomunitat del Pla de Mallorca, va a celebrar el dia 26 d’abril la primera Jornada de Governança i participació del Pla de Sostenibilitat Turística del Pla de Mallorca (PSTD) que ha aglutinat a nombrosos representants de la societat civil i empreses relacionades amb el turisme.

Les Jornades son una actuació més dins de l’Estratègia de Participació, que des de la gerència del PSTD volem implementar, per a aconseguir que aquest Pla de turisme sigui apropiat per tot el teixit social del Pla de Mallorca.

Les Jornades han comptat amb la participació de diversos ponents, entre ells destacar les paraules de la presidenta de la Mancomunitat del Pla de Mallorca, Joana Maria Pascual,  que ha parlat del model de governança turística pel Pla de Mallorca: “S’ha de basar en aliances públic-privades. El sector públic, el sector privat i la societat civil han de participar en el disseny, l’execució, l’avaluació i la coordinació de les polítiques i estratègies de turisme per al desenvolupament sostenible del Pla. El Pla de Mallorca pot créixer com a destí sostenible perquè hi ha molt per fer i ho farem preservant els recursos naturals i patrimonials i sobretot sense donar l’esquena a la nostra gent perquè en el centre de qualsevol política púbica han d’estar les persones.

DALEPH, ens gestor del PSTD, ha donat compte de l’estat d’execució del Pla de Sostenibilitat Turística, per a que es conegui la situació actual del Pla, les licitacions que hi ha en marxa i els contractes que s’estan executant.

Jaume Garau de l’Associació Pla XXI ha intervingut exposant l’idea de turisme que troben idònia pel Pla de Mallorca: “Hem de potenciar tot allò que és bo i que es fa en el Pla de Mallorca, evitant caure en un turisme insostenible com el que tenim de sol i platja”.

El conseller de Transició, Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Andreu Serra, ha parlat del model de Governança Turística lligat al pla estratègic de turisme que duen a terme. Es pot trobar més informació a http://nexmallorca.testftm.eu/ca/plandeparticipacion

Així mateix, per part de DALEPH i amb la Mancomunitat, s’ha proposat un Model de Governança pel PSTD, el qual s’ha compartit amb els presents en les jornades i que tocarà seguir treballant. S’han proposat així mateix, les figures de participació que acompanyaran al PSTD i, on els actors, de diverses maneres, podran participar i ser part protagonista de l’evolució del Pla cap a un Model de Destí Sostenible.

Encara queda molt per fer, però aquest és el primer pas per a anar treballant en el territori una estratègia de governança i participació.