No descobreixo la sopa d’all si dic que un dels sectors més afectats per les conseqüències derivades de la crisi del COVID-19 serà el comerç minorista no alimentari al què se li sumaran les conseqüències de romandre pràcticament dos mesos tancat amb el descens de la renda disponible dels consumidors i consumidores.

En un webinar organitzat recentment per l’APD en què van participar com a ponents Ignacio Rivera, conseller delegat d’Estrella Galícia; Jaume Miquel, president conseller delegat de Cortefiel i Miguel Fluxà, CEO de Camper, van sorgir alguns elements rellevants a tenir en compte sobre la matèria.

D’una banda, s’acceleraran tendències que venien de deu anys enrere i en 2-3 mesos succeiran coses (estan succeint coses) que haurien succeït en 5. Una molt clara és l’increment de l’e-commerce i amb això el reforç de canal digital per a tot el retail. En aquest sentit, hi ha plataformes que seguiran donant pista i espai al petit comerç i aquest ha de saber aprofitar l’oportunitat.

El client seguirà pressionant molt per preu i qualitat, i d’altra banda la seva cada vegada major preocupació per la sostenibilitat exigirà més traçabilitat en tots els productes. D’altra banda, les exigències en flexibilitat impediran molt palanquejament en estocs. Les marques hauran de buscar les fonts d’aprovisionament que cobreixin millor la demanda dels seus clients

Respecte a la possible relocalització d’algunes activitats industrials no sembla que l’alternativa proteccionista sigui la que quadra millor amb la productivitat i l’exigència de preus baixos de la clientela.

La venda directa al client i la omnicanalitat serà una estratègia que les marques potenciaran i el petit comerç ha de buscar el seu espai en aquest nou escenari. L’experiència física de contacte amb el producte segueix sent necessari per moltes marques.

Perquè la gent torni a les botigues cal donar-li confiança i seguretat i, d’altra banda, no espantar-la amb tanta confiança i seguretat. En aquest sentit cal fer tot el possible perquè el client gaudeixi tornant a la botiga i el to vital de les persones que venen serà important.

En general les botigues estaran més digitalitzades, on més al magatzem, i el personal haurà d’estar més qualificat en tecnologia per poder recomanar adequadament. La venda assistida guanyarà espai. Sobretot, cal no perdre l’essència del retail: el tracte humà, l’empatia.

Durant els propers mesos caldrà donar sortida a importants estocs que s’han quedat a les botigues i hi haurà baixades importants de preus. Aquells que vulguin jugar a la diferenciació, hauran de defensar molt bé.

Per acabar, algunes recomanacions de política econòmica:

  • Marc clar en la renegociació de lloguers. Està massa oberta a la voluntat de les parts.
  • Allargament del període de vigència de condicions especials per als ERTOs, més enllà de l’Estat d’alarma.
  • Facilitats per a la reconversió flexible de les competències professionals de les persones.
  • Flexibilització d’horaris comercials.

 

Jaume Amill

Deixeu un comentari