ESTAT D’ALARMA I TERMINIS ADMINISTRATIUS

El passat 14 de març, es va publicar el Reial Decret que va declarar l’Estat d’alarma a Espanya per segona vegada en democràcia. En aquesta ocasió, amb la finalitat de gestionar la crisi sanitària, econòmica i social ocasionada pel COVID-19.

Una de les seves mesures de major rellevància jurídica es recull en el punt 1 de la disposició addicional tercera, que estipula la suspensió dels terminis per a la tramitació dels procediments de les entitats de sector públic. La suspensió general afecta, en bona lògica, a les licitacions dels contractes públics que estiguessin en vigor en el moment de la publicació del Reial Decret al BOE.

Tot i que la literalitat del precepte no és clara -al utilitzar el terme “interrupció”, concepte jurídic diferent al de “suspensió” -, l’Advocacia de l’Estat[1] va venir a sufocar els possibles dubtes que puguin sorgir, al sostenir que «els terminis procedimentals als quals es refereix [la suspensió decretada] queden suspesos en el moment de la declaració de l’Estat d’alarma, reprenent pel període que resti quan desaparegui aquest Estat d’alarma, inicial o prorrogat, sense que en cap cas tornin a començar des de zero. És a dir, es “reprenen” [efecte típic de la “suspensió”], però no es “reinicien” [el que es derivaria d’una aplicació del concepte jurídic de la “interrupció”] ».

D’aquesta manera, l’Advocacia de l’Estat es posiciona amb la doctrina majoritària, que entenia que el Reial Decret utilitza els conceptes de “suspensió” i “interrupció” de manera sinònima i no de manera estricta.

No obstant això, la mateixa disposició addicional tercera recull excepcions a la regla general de la suspensió de les licitacions. La Junta Consultiva de Contractació de l’Estat[2] ha interpretat el seu contingut, sostenint que les excepcions serien les següents:

  1. Que l’òrgan de contractació acordi, mitjançant resolució motivada, mesures d’ordenació i instrucció de procediment, sempre que aquestes siguin estrictament necessàries per evitar perjudicis greus en els drets i interessos del licitador i aquest, a més, manifesti la seva conformitat.
  2. Que, tot i no afectant-de manera greu els drets i interessos dels licitadors, l’òrgan de contractació es dirigeixi a ells per obtenir el seu consentiment a la continuació de la licitació i aquests manifestin la seva conformitat.
  3. Que es tracti de procediments referits a situacions estretament vinculades als fets justificatius de l’Estat d’alarma i l’òrgan de contractació acordi motivadament la seva continuació. Amb això, es tracta d’evitar que es paralitzin les activitats que poden resultar més essencials per a l’establiment i / o manteniment de mesures adequades per a la gestió de la crisi sanitària derivada de l’COVID-19.
  4. Que es tracti de licitacions que tinguin per objecte la satisfacció de “les necessitats d’interès públic més essencials”, sempre que l’òrgan de contractació acordi la seva continuació de forma motivada. “.

De conformitat amb l’anterior, hi ha administracions públiques que estan reprenent els seus procediments de licitació d’acord amb les prescripcions anteriorment citades. I és que, amb la quantitat de maneres de comunicar-se de manera telemàtica que existeixen en l’actualitat, la represa -sempre que es compti, quan sigui procedent, amb el consentiment dels licitadores- es facilita enormement.

Davant la possibilitat que les mesures restrictives per lluitar contra el COVID-19 perdurin en el temps -i tenint en compte els instruments tecnològics que existeixen al nostre temps-, sembla sensat que les administracions públiques reprenguin aquells procediments de contractació que permeten la seva tramitació telemàtica complint amb les prescripcions legals pertinents.

A més, que es reprengui parcialment l’activitat en la contractació pública pot ajudar a pal·liar la paralització de l’activitat econòmica que actualment existeix, el que no és intranscendent a la vista de les previsions que s’ofereixen des de diferents instàncies i entitats.

 

Alberto Freire

[1] Informe de 20 de març de la Subdirecció General dels Serveis Consultius de l’Advocacia General de l’Estat, en resposta a una consulta sobre la forma en què haurà de procedir en el moment en què perdi vigència la suspensió dels terminis administratius.

[2] Nota informativa sobre la Interpretació de la disposició addicional tercera de el Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID19, en relació amb les licitacions dels contractes públics.

Deixeu un comentari