HI HA JACIMENTS DE NOVES START-UP EN EL SECTOR PÚBLIC?

Com és possible que des de l’APP del BBVA, per exemple, puguem disposar de la informació de la resta dels nostres comptes corrents encara que siguin d’altres institucions financeres? A l’octubre de 2015, el Parlament Europeu va adoptar una Directiva de serveis de pagament, coneguda com PSD2, que té com a objectiu promoure el desenvolupament i l’ús de nous pagaments en línia i mòbils a través de la banca oberta. Concretament, es va habilitar l’ús d’APIs obertes que permeten als desenvolupadors crear aplicacions i serveis al voltant de qualsevol entitat financera: per això BBVA ha desenvolupat aquestes APIs, que “llegeixen” els nostres comptes corrents en altres els bancs (amb el nostre permís, per descomptat), i tot plegat integrat en una sola aplicació (la seva).

Però a banda de solucions d’aquest estil, el que ha suposat aquesta obertura són nombroses start-ups de fintech, que també han desenvolupat les seves pròpies APIs amb les quals, connectant amb entitats financeres i utilitzant algoritmes per analitzar la nostra activitat, han creat serveis avançats com ara estudis de solvència de possibles propietaris d’habitatge, per sol·licitar un crèdit, etc.

Aquesta experiència indica una obvietat: l’accés obert a les dades (amb les lògiques condicions de privacitat) és un gran jaciment de start-ups. I una cosa que no resulta tan evident: si l’accés a les dades està estandarditzada (tothom estructura les dades i el seu accés de la mateixa manera), la velocitat de creació d’empreses augmenta exponencialment, tal i com succeeix en el sector fintech.

I un dels sectors de generació de dades més grans és el sector públic. Si es vol fer política de promoció econòmica, aquesta pot ser una mesura molt efectiva.

 

Francesc Trias

Deixeu un comentari