Un dels records més entranyables del meu pas per la facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona allà pels anys 80, són les classes d’Història Econòmica d’Espanya impartides pel doctor Jordi Nadal. En una d’elles, parlant dels canvis demogràfics operats al nostre país, posava de manifest el moviment incessant de població del centre cap a la costa. En un moment determinat de la classe va exclamar: 

  • “Castella: es quedarà sense gent; no quedarà ningú a Castella!” 

Malgrat l’exagerada manifestació de l’eminent demògraf, algunes zones d’Espanya experimenten des de fa anys una pèrdua continuada de població realment preocupant, que ha portat a descriure algunes zones d’Espanya com la Lapònia espanyola, amb densitats de població inferiors a 5 habitants per Km2. 

Les últimes eleccions generals a Espanya han visualitzat de forma clara el problema amb l’obtenció d’un escó al Congrés dels Diputats de la plataforma ciutadana “Terol Existeix”. 

Sens dubte, la situació és una gran paradoxa. En un món en què les tecnologies de linformació ens permeten estar permanentment connectats, ens acosten a tot tipus de continguts i faciliten el treball a distància, preferim viure amuntegats en ciutats amb índexs de pol·lució extraordinaris i preus de l’habitatge desorbitats. 

Afortunadament, sembla que l’agenda política dels propers anys incorpora la lluita contra la despoblació com un dels seus principals reptes, encara que no sembla que hi hagi moltes receptes màgiques sobre el tipus d’actuacions a dur a terme. Probablement les solucions siguin una combinació de molts elements i caldrà estar disposats a experimentar i aprendre lliçons. En aquest sentit, és possible que moltes de les alternatives es troben en els propis territoris en procés de despoblació i que bona part de l’actuació pública hagi dencaminar-se a facilitar que totes les iniciatives que sorgeixin dels mateixos trobin els canals adequats per poder desenvolupar-se. A tall d’exemple, m’agradaria tancar aquest post amb una notícia esperançadora:https://www.lacomarca.net/valderrobres-halo-esperanza-contra-despoblacion-medio-rural/ 

 

Jaume Amill 

Deixeu un comentari