Els fons europeus han estat, indubtablement, una font de finançament de projectes molt important en els últims anys. Moltes administracions, especialment regionals i locals, s’han recolzat en aquests fons per a implementar projectes i iniciatives que d’una altra manera hauria estat molt complex dur a terme.

De manera habitual, es tendeix a pensar en aquests fons com a mecanismes de finançament de grans iniciatives i projectes d’una envergadura considerable als quals cal acudir només en aquests casos. Bona prova d’això són les Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat que recentment s’han aprovat en segona convocatòria. No obstant això, l’articulació dels fons a través de les diferents administracions, especialment les regionals, fa que la possibilitat d’acudir i presentar projectes finançats amb fons europeus sigui relativament gran per a les administracions locals. Això sí, es tendeix a anar agrupant diferents convocatòries i a afavorir la concertació entre diferents entitats locals en la mesura que presentin dinàmiques territorials compartides o similars.

Un clar exemple, són les convocatòries que s’impulsen des d’alguns Serveis d’Ocupació (Com el de Catalunya) que pretenen facilitar a les administracions locals la realització d’exercicis de planificació concertada sobre les seves actuacions futures en matèria de desenvolupament econòmic, la implementació de programes innovadors en matèria d’ocupació o mesures de foment de l’ocupació per a col·lectius vulnerables.

És per això que, encara que no sigui nou però si cada vegada més una realitat, no cal pensar en els fons europeus només com a mecanismes per finançar grans projectes sinó també com a instruments per abordar projectes concrets, innovadors i que cada vegada més tinguin un impacte, especialment sobre l’ocupació en un marc local.

 

                                                                                                              Albert Sala

2 Comentaris

 1. Miguel Ballesteros-Reply
  21 juny, 2017 en 17:09

  Hola Albert.

  ¿Podrías darme detalles (en público o privado) de las convocatorias que ha puesto en marcha el Servicio de Empleo de Cataluña y si tienes idea de su posible extensión a otros servicios regionales, como el SAE?.

  Muchas gracias.

  Miguel.

 2. Albert-Reply
  23 juny, 2017 en 12:42

  Hola Miguel,
  si te parece te paso en un correo una relación de las convocatorias que estos días están saliendo desde el Servicio de empleo de Cataluña de programas vinculados al desarrollo territorial y el empleo.
  Un saludo,

Deixeu un comentari