Finançar un projecte és cada cop més fàcil

Bona notícia per a les start-up: cada vegada és més fàcil trobar diners per al seu projecte

Qui hagi patit el calvari de buscar diners, haurà comprovat en pròpia pell el difícil que resulta trobar inversors, ja siguin fons de capital risc o de particulars.

Pel que fa als fons de capital risc, el problema no és trobar-los: el repte és que el teu projecte sigui atractiu entre els centenars o milers que reben constantment. I si s’interessen, llavors imposaran les seves condicions amb avantatges per a ells no sempre fàcilment assumibles per als promotors. I és que ja ho deia Quevedo: “poderoso caballero es Don Dinero”.

Pel que fa als particulars el problema és on trobar-los. I aquí és on les plataformes de crowdfunding han trobat el filó: han resolt el problema d’accedir a petits inversors que busquen rendibilitzar els seus estalvis.

Sens dubte, els baixos tipus d’interès i el recel cap a la banca pel paper exercit duran la crisi són uns poderosos vents a favor. Però la meva convicció és que és un fenomen que ha vingut a quedar-se. Per què?

Un símptoma clar: els mateixos fons de capital risc estan utilitzant aquestes plataformes (fins i tot ells mateixos en són accionistes) com “prova del cotó” del projecte presentat. El seu raonament és senzill: “si el teu projecte ha tingut àmplia acceptació, a més d’haver obtingut diners per impulsar-lo a la seva part més arriscada (a l’inici), alguna cosa té per haver cridat l’atenció: l’analitzem.”

Però per cridar l’atenció en plataformes de crowdfunding cal tenir un pla d’empresa impecable. I és aquí on el / la tècnic en Promoció Econòmica torna a jugar un paper crític per ajudar les persones que tenen una idea a plantejar el seu projecte.

El repte és que, a més de saber ajudar a fer el Pla d’Empresa, han de saber-lo comunicar atractivament en aquestes plataformes: ¿estan preparats / des per fer-ho?

Francesc Trias

Deixeu un comentari