|

Dia 1 Lean Startup Week

Començo amb aquesta una sèrie de post que tenen per objecte realitzar algunes reflexions sobre els aprenentatges obtinguts en la Lean Startup Week d’enguany a San Francisco (CA).

Per als qui no la conegueu, es tracta de la major trobada a nivell mundial d’emprenedors, líders empresarials i coachs que estem aplicant la metodologia Lean Startup i que cada any ens trobem aquí per compartir experiències i adquirir nous coneixements. Malgrat que la majoria d’assistents procedeixen dels EUA i molts d’ells de la Badia de San Francisco, cada vegada hi ha més presència dels cinc continents.

Avui he centrat el meu treball en conèixer més a fons com s’està aplicant Lean Startup en organitzacions grans com Procter & Gamble o la pròpia Casablanca, verificant com les dificultats en la seva aplicació són bastant similars a les que es troba qualsevol procés de canvi dins d’una gran empresa. En aquest sentit, la piràmide comptabilitat, processos, cultura, persones m’ha semblat molt interessant com a aproximació conceptual i en parlarem amb més detall en algun post de les properes setmanes.

Avui he conegut a Dameyon ja Candace. El és indigenista i, a partir de treballs molt interessants sobre prevenció del suïcidi entre els aborígens australians està acabant de desenvolupar una app de prevenció de salut mental. Per la seva banda Candace és l’executiva número dos d’un banc de Texas preocupada perquè part de la seva organització segueix operant com ho feien en els anys 70. Junts hem treballat en esbossar com aplicaríem Lean Startup al banc de Candace i alinear als mànagers madurs amb la generació de joves que ocupen la majoria de llocs en el departament d’IT, que han copat el mateix d’idees innovadores, motivació i noves formes de treballar. M’ha semblat sensacional l’equip que hem format i, sobretot, l’actitud d’escolta de Candace cap als consells i aportacions que fèiem sobre com abordar el canvi en el seu banc. Mentre treballàvem, dibuixava en la meva ment la figura d’algun banquer patri en el lloc que ocupava Candace i quin seria la seva actitud davant les nostres propostes i les de dos joves emprenedors que se’ns han afegit a meitat de la feina.

En fi, una jornada intensa i amb bones sensacions. Aquest any hi ha una enorme assistència i una de les meves primeres percepcions és que Lean Startup ha saltat ja de divisió. No és només una metodologia que apliquen les petites Startup innovadores, sinó que s’està consolidant com una metodologia que pot ajudar a les grans empreses a accelerar i millorar els seus processos d’innovació.

Jaume Amill