GLOBAL ENTREPRENEURSHIP MONITOR.

Dies enrere vaig escoltar el catedràtic de Política Econòmica i president del Cercle d’Economia, Anton Costas, fer al·lusió a la frase que encapçala aquest post: “el que no es mesura, empitjora”.

Des de llavors, la frase ronda el meu cap i l’he aplicat a diferents àmbits que ocupen la meva tasca professional, tot comprovant que és molt certa. Com un d’aquests àmbits és la política de suport a la creació d’empreses, avui m’agradaria fer referència a una iniciativa internacional molt interessant que té en compte aquest vella dita anglosaxona: El Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Es tracta d’un informe-estudi que es realitza anualment en molts països i algunes regions de tot el món i que té com a objectiu prendre el pols a l’activitat emprenedora en aquests països i regions, a partir d’una metodologia comuna dissenyada pel Babson College i la London School of Economics el 1999.

L’informe analitza múltiples elements relacionats amb l’activitat emprenedora i pot ser de gran utilitat per a policy-makers en la matèria que vulguin impactar en les variables que realment contribueixen a la millora de l’activitat emprenedora i mesurar els resultats de les seves polítiques.

En concret, GEM parteix d’un model conceptual que considera que l’activitat empresarial no és un acte aïllat d’un individu independent del context social, sinó que està íntimament entroncada. En aquest sentit, es considera que és conseqüència de la interacció entre la percepció que l’emprenedor té sobre les oportunitats que li ofereix l’entorn i sobre les pròpies capacitats, habilitats i motivacions per emprendre, d’una banda, i de les condicions de l’entorn on es desenvolupa, de l’altra.

En qualsevol cas, l’informe GEM proporciona una dada sintètica fonamental: la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA), que indica el percentatge de persones de la població adulta (16-64 anys) que està involucrat en activitats emprenedores. A més, com l’informe es realitza en múltiples països i regions, es poden establir comparacions territorials així com analitzar l’evolució de la taxa per a determinats períodes.

Deixo per a posteriors posts els comentaris sobre les dades que ens proporciona el GEM 2015 i animo totes les persones que segueixen aquest bloc a llegir el GEM Espanya o el GEM de la seva CA i a fer comentaris i suggeriments sobre la matèria.

Jaume Amill Miralles

http://www.gem-spain.com/

Deixeu un comentari